In de wereld van online marketing draait het allang niet meer om simpelweg veel content produceren. Het gaat om de juiste content, die op het juiste moment, op de juiste plek, aan de juiste doelgroep wordt aangeboden. En het liefst wil je dat die content ook nog eens een verhaal vertelt—een verhaal dat blijft hangen. In dit artikel duiken we in de kracht van storytelling in contentmarketing en onderzoeken we hoe je met content repurposing méér kunt halen uit datgene wat je al hebt gemaakt. Want waarom zou je telkens weer het wiel opnieuw uitvinden als je met een creatieve aanpak je bestaande content opnieuw tot leven kunt wekken?
Waarom Storytelling in Contentmarketing?
Voordat we induiken in de kunst van content repurposing, is het goed om te begrijpen waarom storytelling zo’n belangrijk element is in je contentstrategie. Storytelling is niet zomaar een hippe term; het is een manier om emotie, context en persoonlijkheid in je content te stoppen. Mensen onthouden verhalen beter dan een droge opsomming van feiten. Door een verhaal te vertellen, creëer je een emotionele band met je publiek. Dat maakt je merk menselijker en toegankelijker.
Een sterk verhaal trekt je lezer binnen en houdt ‘m vast. Het kan een potentiële klant door je content funnel leiden, van bewustzijn naar overweging en uiteindelijk naar actie. Hoe je een goede blog schrijft die impactvol en vindbaar is, hebben we eerder uitgebreid behandeld in ons artikel “Hoe schrijf ik een goede blog – tips voor impactvolle content”. Daar vind je concrete handvatten om met tekst en tone-of-voice het verschil te maken.
Wat is Content Repurposing?
Content repurposing is in de basis het hergebruiken van bestaande content in een nieuwe vorm, op een ander kanaal of gericht op een andere doelgroep. Heb je een ijzersterke blogpost die het goed heeft gedaan? Maak er dan een korte video van, of verwerk de kernpunten in een infographic of podcastaflevering. Door dezelfde informatie op nieuwe manieren te presenteren, bereik je andere segmenten van je publiek, of je geeft trouwe fans een frisse, nieuwe kijk op hetzelfde thema.
Het idee is simpel: je investeert veel tijd in het maken van kwalitatieve content—denk aan research, schrijven, redigeren, publiceren, promoten—dus waarom zou je die inspanning niet optimaal benutten? Door content repurposing kun je de ‘levensduur’ van een goed stuk content aanzienlijk verlengen en vergroot je de kans dat meer mensen het verhaal erachter te zien of te horen krijgen.
De Kracht van Storytelling binnen Content Repurposing
Wanneer je storytelling en content repurposing combineert, ontstaat er een krachtige mix. Een sterk verhaal is universeel inzetbaar: je kunt het recyclen in diverse formaten. De emotionele band en de rode draad van je merkverhaal blijven overeind, ongeacht of je nu een podcastaflevering maakt, een LinkedIn-post schrijft of een serie Instagram Stories opneemt. Storytelling is als een stevige fundering; als die staat, kun je erop blijven bouwen.
Voordelen van Content Repurposing
- Efficiëntie: Je hoeft niet telkens opnieuw te beginnen. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook geld.
- Consistentie: Door eenzelfde verhaal in verschillende vormen te vertellen, zorg je voor een consistente merkboodschap.
- SEO-voordelen: Wanneer je in verschillende formats over hetzelfde onderwerp publiceert, vergroot je je online presence en vindbaarheid. Zo kun je vanuit één bronartikel weer interne links leggen naar bijvoorbeeld een nieuw stuk of een aanverwant onderwerp. Bekijk bijvoorbeeld eens onze gids “Wat is contentmarketing – De sleutel tot waardevolle klantrelaties” waarin we dieper ingaan op het belang van waardevolle content. Vanuit daar kun je doorlinken naar nóg meer relevante onderwerpen, zoals SEO, social media en emailmarketing.
- Bereik een nieuw publiek: Niet iedereen leest graag blogs; sommigen luisteren liever podcasts, anderen willen een video zien. Door je content in verschillende vormen aan te bieden, bereik je meer mensen.
Praktische Tips voor Content Repurposing
- Start met je Best Presterende Content: Kijk naar je analytics. Welke artikelen, video’s of podcasts presteren het beste? Door te beginnen met je populairste content, vergroot je de kans op succes wanneer je die content in een nieuwe vorm giet.
- Pas aan op de Kanaalspecifieke Kenmerken: Een lang blogartikel kun je inkorten tot een krachtige LinkedIn-post of een reeks korte Twitter-threads. Een podcast kun je omzetten in een geschreven transcript met bulletpoints en interessante quotes, die je bijvoorbeeld weer in een nieuwsbrief kunt gebruiken. Denk dus vanuit het platform: wat werkt er goed op Instagram? Wat op YouTube? Wat op je eigen website?
- Visuele Elementen Creëren: Heb je een artikel vol statistieken en factsheets? Maak er eens een infographic van. Heb je een inspirerend klantverhaal gedeeld in een blogpost? Knip dat uit als een kort videofragment voor social media, of maak er een carrouselpost van op Instagram.
- Breid je Onderwerp Uit: Misschien raakt je oorspronkelijke artikel slechts de oppervlakte van een bepaald thema. Door je content opnieuw te gebruiken, kun je dieper graven, nieuwe invalshoeken verkennen, of het juist eenvoudiger uitleggen voor een beginnerspubliek.
- Interne Linkbuilding: Wanneer je nieuwe vormen van content creëert, link dan terug naar je oorspronkelijke artikel of andere relevante blogs op je website. Dit verbetert je interne linkstructuur en geeft lezers de kans om dieper in je content te duiken. Bijvoorbeeld, als je meer wilt weten over SEO-onderwerpen, kun je eens kijken naar ons artikel “Hoe schrijf ik SEO-vriendelijke teksten – tips voor betere vindbaarheid” om je content nog verder te optimaliseren.
Storytelling Format: Van Blog naar Podcast, van Podcast naar Video
Stel dat je een blog hebt geschreven over een inspirerend ondernemersverhaal—bijvoorbeeld hoe een startende ZZP’er binnen drie maanden naar een vaste klantenstroom is gegroeid. Dit verhaal kun je omvormen tot een podcastinterview, waarin je dezelfde ondernemer nogmaals aan het woord laat, maar nu met extra diepgang. De highlights uit dat interview kun je vervolgens weer uitschrijven tot LinkedIn-posts of korte YouTube-video’s. Zo ontstaat er een content-ecosysteem rondom één sterk verhaal.
Heb je behoefte aan specifieke inspiratie over hoe je strategisch content voor ondernemers maakt? Neem dan zeker eens een kijkje bij andere artikelen die we hebben zoals “Welke onderwerpen zijn geschikt voor mijn blog? Inspiratie voor boeiende content” om te zorgen dat je verhaal aan blijft sluiten bij je doelgroep.
Tools die Helpen bij Content Repurposing
Om je content efficiënt te hergebruiken, zijn er talloze tools op de markt die je leven makkelijker maken. Denk aan video-editing software, design tools voor visuals, of platformen waar je gemakkelijk je podcasts kunt publiceren. Maar laten we ook vooral niet vergeten dat je basis, je ‘thuis’ op het web, moet kloppen. Een gebruiksvriendelijke website is essentieel om al je gerecyclede content optimaal te presenteren.
Als je op zoek bent naar een fijne, snelle en gebruiksvriendelijke tool om je eigen website te bouwen (zonder technische kopzorgen), kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van Phoenix. Phoenix is een platform waarmee je supersnel een website kunt opzetten die je bovendien eenvoudig kunt optimaliseren voor SEO. Interesse? Je vindt hier meer info: Phoenix Website Builder. Een goede basiswebsite kan al je contentvormen (blogs, video-embeds, podcasts, infographics) overzichtelijk bundelen, waardoor je bezoekers gemakkelijk hun weg vinden naar de inhoud die hen interesseert.
SEO en Content Repurposing: Hand in Hand
Door je bestaande verhalen opnieuw te vertellen in nieuwe formats, creëer je niet alleen meer touchpoints met je publiek, maar geef je zoekmachines ook meer signalen over de relevantie en kwaliteit van je content. Meer pagina’s, meer interne links, meer kans om op nieuwe zoektermen gevonden te worden.
Let wel op dat je niet klakkeloos dezelfde tekst hergebruikt. Dupliceer niet zomaar je gehele blogwoord-voor-woord in een andere pagina. Content repurposing betekent: aanpassen, verrijken, herstructureren. Zo houd je het interessant voor zowel je lezer als de zoekmachine. Probeer bijvoorbeeld nieuwe invalshoeken toe te voegen, de actualiteit erbij te betrekken, of extra visuele content toe te voegen.
Langetermijnstrategie: Bouw een Contentbibliotheek
Stel je voor dat je over de jaren heen een flink archief aan waardevolle content hebt opgebouwd. Misschien heb je tientallen blogs, podcastafleveringen, YouTube-video’s of socialmediaberichten. In plaats van steeds maar nieuwe dingen te bedenken, kun je dit archief zien als een contentbibliotheek. Die bibliotheek kun je voortdurend aanvullen, opschonen en hergebruiken. Zo blijf je consistent waarde bieden zonder de druk om altijd iets geheel nieuws uit je mouw te schudden.
Dit is vergelijkbaar met het concept van evergreen content. Evergreen content is tijdloos en blijft relevant. Door dergelijke tijdloze content regelmatig te updaten of in een nieuwe vorm te gieten, zorg je ervoor dat het ‘evergreen’-aspect wordt versterkt. Hiermee bouw je langzaam maar zeker een reputatie op als autoriteit in jouw vakgebied. Wil je meer weten over het belang van autoriteit en vindbaarheid? Check dan bijvoorbeeld ons artikel over het E-A-T principe (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness). E-A-T speelt namelijk een rol bij hoe zoekmachines jouw content beoordelen.
Inspelen op Trends, maar ook op de Lange Termijn
Hoewel evergreen content een sterke basis vormt, betekent content repurposing niet dat je nooit meer inspeelt op actualiteiten of nieuwe ontwikkelingen. Integendeel: juist door actuele onderwerpen op te nemen in je bestaande verhalen, kun je laten zien dat je met je tijd meegaat. Heb je ooit een blog geschreven over het starten van een bedrijf in het huidige jaar? Je kunt die blog elk jaar aanpassen, updaten en naar nieuwe ontwikkelingen verwijzen. Kijk bijvoorbeeld eens naar “Hoe start je een eigen bedrijf in 2025?” om te zien hoe je actuele content alvast klaarstoomt voor de toekomst. Het hergebruiken (en aanvullen) van zulke artikelen helpt je om je contentbibliotheek actueel en waardevol te houden.
Het Verhaal Blijft Centraal
Bij al dit hergebruiken van content is het cruciaal om het verhaal centraal te blijven stellen. Hergebruik is niet hetzelfde als kunstmatig oppompen. Het gaat erom dat je nieuwe invalshoeken, nieuwe formats en nieuwe contexten aan bestaande kennis toevoegt. Zo bied je steeds een frisse ervaring aan je publiek. Je merkverhaal—jouw unieke positionering, tone-of-voice, en kernwaarden—blijft steeds de rode draad. Of je nu een blog, podcast, video, webinar, whitepaper of infographic maakt, het verhaal van je merk moet er altijd doorheen schemeren.
Concluderend
Storytelling en content repurposing gaan hand in hand in een succesvolle contentstrategie. Door een sterk verhaal als basis te nemen, kun je eindeloos variëren in de vorm en presentatie van je content. Op deze manier haal je meer uit je bestaande werk, vergroot je je bereik en versterk je je merkidentiteit.
Hergebruik betekent niet minder kwaliteit of minder creativiteit; het betekent juist slimmer werken, efficiënter omgaan met je middelen en de waarde die je al hebt gecreëerd optimaal benutten. Met de juiste tools, zoals een solide websiteplatform als Phoenix, en een goed oog voor SEO en actualiteit, bouw je aan een duurzame contentstrategie die jou en je publiek op de lange termijn blijft voeden.
Of je nu net begint met contentmarketing of al een flinke bibliotheek hebt opgebouwd, content repurposing is een strategie die iedereen kan toepassen. Dus duik in je archief, stof die oude pareltjes af en vertel je verhaal opnieuw—op een manier die net zo fris en boeiend is als de eerste keer.